Jättenöjd med denna dag

fundersam_smallJa, jag känner mig helt sjukt nöjd. Dagen började så där, med en obehaglig känsla av att jag hade ett brådskande jobb framför mig som jag var ytterst tveksam till om jag skulle klara av. Jag funkar så att tjuren måste tas vid hornen med detsamma, annars blir det inte av över huvudtaget. Jag tog mig alltså an uppgiften att rita bilder till headern till snowkites.se direkt, redan före morgonkaffet, i pyjamas. En bild var redan klar innan jag fått tandborsten i mun och kläderna på. Sen fortsatte jag energiskt, noggrant (vilket INTE är nån vana direkt) och systematiskt hela dagen. Jag fick alla bilderna klara, plus grunden till temat! Personligt rekord i arbetsinsats, jag lovar! men nu känns det också otroligt skönt. Det är som att när varken omgivningen eller jag själv hyser några större förhoppningar om att jag ska lyckas DÅ går det hur bra som helst ?! allra sämst går det när omgivningen tror att jag kan trolla och åstadkomma något som är väldigt svårt och tidskrävande, om det ens går och särskilt när dom tror att jag dessutom gör det för nålpengar. Mittemellan, godtagbart, men inte särskilt bra, blir det när jag själv tror att jag kan mer än jag kan och skyndar och slarvar.

Här är den header jag gjorde idag.

header

Sen lagade jag pannbiff på traditionellt sätt, med kokt potatis, brunsås och lingon. Alltid lika gott!

pannbiff

Gott Nytt 2014

Jag slutade 2013 med fnittrigt bubbel och början till Pulled Pork.
champnagne
Och 2014 började med Pulled Pork. Har aldrig gjort det tidigare. Hur enkelt som helst, fast det tar sin tid. Jag valde Alt om Mats variant, fast gjorde om det lite i vanlig ordning.
pulled_pork

 

 

Bakat knäckebröd och gjort soppa på en spik

Det tar sin tid att baka eget knäckebröd, i alla fall när man bara har en vanlig hushållsspis, inte ens varmluftsugn, så då kan man ju bara köra en plåt med två rundlar samtidigt, men det är ju så lätt och så gott. Eget ÄR bäst, så är det bara och det är ju det som gör mödan värd nån gång ibland.

knackebrodet

Sen blev det soppa på en spik. Kylskåpsrensning. Där fanns linser som låg och bad om att bli omhändertagna. Det fanns en mugg med smält smör och mjölk från gårdagens pensling och en liten bit julkorv kvar. I svalen fanns en ledsen klyfta vitkål, några stånd blekselleri, lök, en liten bit av det gröna på en purjolök och morötter och på bänken fanns torkad chili och vitlök. Tillsammans med knäckemackan superbt :)

soppa_knacke

http://matochrecepttillvardags.blogg.se/2013/december/soppa-med-knackemacka.html

Karelska piroger och nya bloggar

tomte-smallJag har verkligen inte legat på latsidan de senaste två dygnen. Två nya gratisbloggar under blogg.se har startats upp. http://mariagutebring.blogg.se och http://matochrecepttillvardags.blogg.se  går ju att göra en hel del med gratisbloggarna och mer därtill om man är lite mer snitsig vad det gäller koden än vad jag är. Grejen är ju den att det är helt gratis och man kan tjäna poäng och pengar på att ha reklam på sidan som i sin tur gör att man får fler besökare på bloggen dessutom.  Ett klart smartare val alltså, så länge man inte behöver webbshop eller andra interaktiva finesser och det solklart bästa valet om det handlar om en I, me and myself-sida.

Sen har jag köpt en ny TV-apparat, en Logik 32″ för 1695 kr inklusive frakt, beställd på Elgiganten och väntas hem nån gång i mitten eller slutet av månaden. Mer om TV-äventyret kan du läsa på: http://mariagutebring.blogg.se

Idag har jag gjort finska piroger. Det blev väldigt gott men otroligt mäktigt!

karelsk_pirog

De tre sista blev lite brända i kanten och det var just dem jag värmde till kvällsmat. De finare, som tål att penslas och värmas i ugn en gång till åkte in i frysen. Receptet finns på: http://matochrecepttillvardags.blogg.se

Julafton

tomte-smalloch det känns ungefär som vilken annan vanlig dag som helst. Det är väl egentligen bara handlarna som grips av panik att vi är så många som inte firar jul längre. Visst är det en trevlig och mysig tradition på många sätt, speciellt för lyckliga bar. För mindre lyckliga barn kan julen vara skoningslöst hemsk! och för alla ensamma och/eller sjuka är det inte heller nån höjdare med jul precis. Allra värst är det förstås för alla som mist någon nära och kär under året och även vi som mist nära och kära sen längre tillbaka, så visst, det är lite sordin på glädjen så här i juletid över att de inte får vara med oss.

jultanke

Sambon är ute och börjar förbereda för skyltmålning. Spännande!!! Det känns som vår riktigt stora fina julklapp, om den blir bra…

Själv har jag förberett vår julmat, som kommer att bestå av pocherad torsk med äggsås och ris á la Malta till efterrätt. Blev du avundsjuk nu? Jag har redan förberett med att skala potatis, koka ägg, finhacka challottenlök och göra i ordning morotssalladen.

Morotssalladen kan jag varmt rekommendera som alternativ till råriven morot. Bara att strimla morot med potatisskalaren (det sista som inte går och strimla utan att skada fingrarna, stoppar man givetvis i munnen, vad trodde du?), pressa i lite citronsaft och salta, rör om och ställ i kylskåpet tills det ska serveras.

morotssallad

Dan före

tomte-smallHär blir det ingen julmat, förutom saffranspannkakan som jag gjorde i förrgår, den kan väl möjligen räknas dit. Idag funderar jag på att testa ostpaj: 2 dl  vetemjöl, 75 gram smör och 1 msk vatten  har blandats till en grynig massa och tryckts ut och naggats med gaffel i en diskad Stinas Kyckling-form och får stå i frysen några timmar. Förgrädda 10 min. i 225 grader. Vispa ihop 2 ägg, med 2 dl grädde och några dl ost blandade sorter, 2 krm cayennepeppar och en tsk salt och så skjuts in i ugnen i 200 grader knappt en halvtimme:)

 

Ostpajen blev jättebra. Perfekt konsistens, inte ett dugg torr, eller för vattning och frasigt pajskal som blev perfekt gräddat.

2 dl   vetemjöl, 75 gram smör och 1 msk vatten  har blandats till en grynig massa och tryckts ut och naggats med gaffel i en diskad Stinas Kyckling-form och får stå i frysen
några timmar. Förgräddas 10 min. i 225 grader (smörgåspapper med bönor på i botten så att den inte sjunker ihop under gräddningen). Vispa ihop 2 ägg, med 2 dl grädde och 2 dl riven lagrad prästost + 175 g salladsfetaost, 2 krm chilipulver och 1/2 tsk salt
och så skjuts in i ugnen i 200 grader knappt en halvtimme, låt pajen stå kvar i avstängd ugn en kvart.

Jag tycker att det blir lite väl salt med fetaost, så nästa gång får det bli 2 dl riven lagrad ost och 2 dl riven mild ost istället. Bra att ha på buffébordet till julskinkan i mellandagarna, eller till kvällsvickning. Lagom till 4 pers. om man har den som hel måltid med lite skinka och sallad till.

ostpaj

Var sin ordentlig bit blir det till kvällsmat sen, tillsammans med stekt potatis, paprikasallad och stekt fläsk

 

Ostpaj à la Blåbärsmamma

Se fler recept från Blåbärsmamma på kokaihop.se.

Kesosallad

tomte-smallDet blev ingen ordentlig matlagning idag. Jag gjorde kesosallad av 200 g keso, morotsslantar, skivad blekseleri, finhackad äpple strimlad purjo, en burk majs, salt, citronpeppar och en skvätt saft. Glömde olivolja, men det blev gott i alla fall. Funderar på att göra en ostpaj imorgon, men det får nog bli eget recept, med olika ostsorter… får se. Jätteskönt att vara på bättringsvägen i alla fall.Provsmakar Cheddarosten ikväll… supergod! det var så jag kom på idén. Det var väldigt länge sen vi hade paj faktiskt.
Det är ganska tråkig färg på min TV och så är bilden ganska mörk. Kanske blir så att jag köper ny TV efter jul OM dom säljer ut till bra pris, annars får det nog vara. Det är ju inte så att jag absolut måste ha, men det kunde bli istället för den där resan bort över jul som inte blev av.