GODISSIDAN


Warning: Use of undefined constant fb_layout - assumed 'fb_layout' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/mariagutebring.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/flexo-facebook-manager/flexo-facebook-manager.php on line 386

Det får bli en sådan också. Helt utan sötsaker är det svårt att vara, så även om jag inte äter det så ofta själv längre kommer det en sådan sida här också. De flesta av dessa recept finns ingen bild till, men är egna eller beprövade familjerecept och vansinnigt goda förstås. Först ut är kladdkakemuffins billiga och oerhört snabba och enkla att göra.

Klicka på bilden för att få pdf för utskrift.

Drömtårta
Äppelkaka Pannkaka Ålandspannkaka à la Mamma Mia. Foto: Maria Gutebring
Äppeltårta. Foto: Maria Gutebring  Jello  soloros_kaka_small
 ostpannkaka_small  vaniljsas_small

 

• 2 ägg
• 2 ½ dl socker
• 2 tsk vaniljsocker och/eller
• 1 knivsudd cayennepeppar
• 1 krm salt
• 4 msk kakao
• ½ tsk bakpulver
• 2 dl vetemjöl
• 100 g smält smör eller margarin

Gör så här:
Sätt ugnen på 2000.
Placera ut 16 st bakformar i papper på en plåt.
Smält matfettet i en kastrull på spisen
eller i en skål i mikron och låt svalna.

Vispa ägg och socker med elvisp. Vispa ner vaniljsocker, salt, kakao, bakpulver. Tillsätt sist vetemjölet och det smälta matfettet.

Vispa snabbt ihop till en jämn smet. Klicka ut smeten i bakformarna.

Grädda mitt i ugnen i 200º i ca 10 minuter. Lägg en handduk över muffinsarna när de svalnat så blir de inte hårda.


•150 g margarin
• 5 dl mjölk
• 1 paket jäst för söta degar
• 1/2 tsk salt
• 1 dl vit baksirap
• 2 tsk kardemumma
• 1,2 – 1,4 liter vetemjöl

Fyllning:
• 200 g margarin
• 2 msk kanel
•  2 msk vaniljsocker
•  2 dl socker

Gör degen och fyllningen kvällen innan. Smält margarinet och låt det svalna lite. Häll på mjölken och blanda ut jästen. Tillsätt salt, sirap och kardemumma och rör om. Blanda i mjölet tills degen släpper bunken. Smörj in händerna med olja och knåda lätt.

Låt degen jäsa i kylskåp i tät bunke över natten. Jag brukar micra margarinet till fyllningen ca 45 sekunder så att den lätt går att röra ihop. In med den i kylen också.

På morgonen kavlas degen ut till en rektangulär platta, ganska tunn. Micra fyllningen 15 sekunder och bred på.
Rulla från kortsidan om du vill ha stora bullar och skär cmtjocka skivor. Låt bullarna jäsa på bakplåtspapper, övertäckta med bakduk en halvtimme.

Sätt ugnen på 250º. När bullarna jäst klart, pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda ca 10 minuter.

BRYLÉPUDDING

• 1 1/3 liter gräddmjölk
• 3 msk socker
• 6 bittermandlar
• lite rivet citronskal
• en vaniljstång
• 6 ägg + 2 gulor ( 10-12 st små)

TILL FORMEN

• 4 dl socker
• 5 msk kokande vatten

Smält sockret i stekpanna och rör så att det inte bränns – späd med kokande vatten. Häll genast i formen, snurra och glasera.

Pudding: Grädde och socker kokas och riven bittermandel+rivet citronskal hälles i tillsammans med vaniljstången (pilla ut kornen), häll i vanilj. Låt svalna något och häll smeten över uppvispade ägg. Slå blandningen i formen och grädda i vattenbad i 200º i 45 minuter.

DRÖMTÅRTA

BOTTEN

• 3 ägg
• 1 äggvita
• 1 ½ dl socker
• 50g potatismjöl (3/4dl)
• 2 msk kakao
• 2 tsk bakpulver

KRÄM

• 100g smör
• 125g (2dl) florsocker
• 2 äggulor
• 2 tsk vaniljsocker

Ägg och socker vispas tjockt och pösigt.

Mjöl, kakao och bakpulver siktas och tillsättes.

Ett smörat smörpapper lägges i botten av en långpanna hopvikt i hörnen. Bred ut smeten jämnt över pappret.

Sätt in långpannan i 225º och grädda kakan 10 min.

Stjälp upp kakan på sockrat papper och låt den svalna.

Till krämen rör man socker och smör poröst tillsätt äggulor och vanilj-socker och brer krämen på kakan.

Rulla ihop hårt och rulla in i smörpapper. Linda ev en fuktig handduk om och ställ in i kylen till nästa dag.

PEPPARKAKOR

• 3 dl vatten
• ½ dl sirap
• 2 msk kanel
• 2 msk malda nejlikor
• 2 msk ingefära
• 2 msk bikarbonat
• 425g margarin
• 750g socker
• 1400g mjöl

Låt vatten, sirap, kryddor och bikarbonat koka upp.
Blanda i margarin och socker.
Häll den uppkokta kryddblandningen över och låt smeten svalna.
Tillsätt mjölet och låt stå till nästa dag.
Kavla, ta ut figurer och grädda ca 5 min. I 225º. (ger ca 150 pepparkakor).
Frys ner resten av degen om du inte orkar göra alla på en gång.

ÄPPELKAKA

Sätt ugnen på 2000

  • 5 dl havregryn
  • 1 dl hackad mandel (mortlad)
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  •   1/2 tsk salt
  • 2 1/2 dl socker
  • 3 ägg
  • 125 gr smält smör
  • 25 gr smör i botten av formen
  • 2 klyftade äpplen

Blanda ihop de torra ingredienserna. Vispa ägg och socker pösigt, häll i det avsvalnade smöret och blanda med de torra ingredienserna. Klicka ut små smörklickar i en  lagom stor ugnsform, lägg på äppelklyftorna och bred på havregrynssmeten. Grädda i ca 20 minuter tills kakan fått fin färg men inte så den bränns. Servera med vaniljglass.

 

Pannkaka Foto: Maria Gutebring

PANNKAKA

• 2 1/2 dl vetemjöl
• 6 dl mjölk
• 3 ägg
• 50 g smör
• 1/2 tsk salt
• 1/2 tsk vaniljsocker

Blanda mjöl och salt och vispa med 3 dl mjölk till en slät smet. Låt smeten stå och svälla i rumstemperatur 1/2 timme. Häll i resten av mjölken och de tre äggen och vispa kraftigt, strila ner smält smör. (Enklast är att smälta smöret 1 min. på full effekt i en liten skål i micron).

Nu kan du sätta på stekpannan – den ska vara på ganska god medelvärme. Det går åt 1 dl smet till varje pannkaka och 1 msk smet till varje plätt. Inget stekflott behövs. Det har du ju redan i smeten.

Ugnspannkakan förbereder du på samma sätt men häller smeten i en välsmord ugnssäker form. Grädda pannkakan i 2500 (sänk ev efter halva tiden till 2250 om den blir för mörk) i 20 min.

 

Ålandspannkaka à la Mamma Mia. Foto: Maria Gutebring

ÅLANDSPANNKAKA

• 1 1/2 dl mannagryn
• 1 liter mjölk
• 4 ägg
• 30-50 g smör
• 1 tsk salt
• 1 tsk vaniljsocker

Koka upp mjölken. Tillsätt mannagryn och salt, sänk värmen till 2:an eller 3:an och låt gröten puttra på svag värme tills den blivit tjock ca 3-4 minuter, rör under tiden så att det inte fastnar i botten. Tag av från värmen, klicka i 30-50 gram (2-3 msk) smör, rör om och låt svalna lite.

Sätt ugnen på 200º. Vispa ägg med socker och vaniljsocker. Häll smeten i en välsmord ugnssäker form. Grädda pannkakan i ca 45 minuter. Servera med en god sylt och vispad vaniljgrädde.

Äppeltårta. Foto: Maria Gutebring

Sätt ugnen på 200 grader
En ugnsfast teflonform eller smöra och bröa.

Botten:
• 4 dl havregryn
• 2 hela ägg
• 1 dl strösocker
• 2 tsk vaniljsocker
• 100 gram smör
• 1/2 dl rapsolja.
• 1 knivsudd salt
• 1 stort äpple.

Rör i hop och bred ut i botten av formen. Skölj och skär ett stort äpple t.ex Jonna Gold i tunna klyftor och putta ner i smeten.
Grädda i 15 min.

Tag ut formen och sänk värmen till 175 grader.

Marrängtäcke:
• 2 äggvitor
• 1 dl strösocker.
Vispa äggvitorna tills de släpper bunken, Vänd ner sockret och bred marrängsmeten ovanpå kakan och in i ugnen igen
ca 10 – 15 min tills marrängen fått fin gyllene färg.

Låt kakan svalna.

Fyllning:
• 2 äggulor
• 1 gram rumsvarmt smör
• 3/4 dl siktat florsocker
• 1 tsk vaniljsocker

Rör tills vitt och pösigt. Dela kakan på mitten. Bred fyllningen på ena halvan och lägg över andra halvan ovanpå. Låt kakan stå svalt om den inte skall ätas omedelbart.

(Den här kakan blev väldigt söt, så har man söta äpplen kan man utan tvekan minska lite på sockret och gärna ha i lite finhackade valnötter eller hasselnötter för att bryta sötman lite. Servera gärna med vispad grädde.)

soloroskakan

SOLROSKAKA MED KOKOS

• 75 gram  rumsvarmt smör
• 1 dl strösocker
• 2 ägg
• 2 msk mjölk
• 1 rågad tsk vaniljsocker
• 1,5 dl vetemjöl
• 2 tsk bakpulver
• 1/2 tsk saft från en citron
• 1 nypa salt
• 1/2 dl solroskärnor
• 1/2 dl kokos

• Sätt ugnen på 200º

• Väg smöret i en skål som tål micro.

• Micra smör och socker 20 sek.

• Rör eller vispa smör och socker poröst med visp eller gaffel. Häll i äggen, mjölken och citronsaften och vispa till en fluffig röra.

• Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker. Sikta ner det i smeten och blanda väl. Häll i solroskärnor och kokos i smeten och rör om.

• Häll i en silikonform och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.

Kakan är supergod som den är men är tillräckligt lätt och luftig för att passa till grädde med bär och som tårtbotten.

ost-pannkaka

Ostpannkaka

 • 1 1/2 dl vetemjöl
• 3 dl mjölk
• 2 ägg
• 35 g smör
• 1 krm salt
• 1 krm vaniljsocker
• 1/2-2 dl riven ost
• 1 tsk rapsolja att steka i

Blanda mjöl, vaniljsocker och salt och vispa med 1 1/2 dl mjölk till en slät smet.
Låt smeten stå och svälla i rumstemperatur 1/2 timme.
Häll i resten av mjölken och de två äggen och vispa kraftigt, strila ner smält smör. (Enklast är att smälta smöret 1 min. på full effekt i en liten skål i micron).

Nu kan du sätta på stekpannan – den ska vara på ganska god medelvärme.
Häll 1 tsk rapsolja i pannan och strö ut ca 1 msk riven ost och häll sedan på drygt 1 dl smet. Grädda pannkakan gyllene.
Det här blir en mer matig pannkaka som blir ljuvligt frasig och god. Det går lika bra att ha sylt och grädde som att ha skinka eller bacon till. Smaklig spis!

Världens enklaste och godast vaniljsås

• 2 tsk vaniljsocker (eller 1/2 vaniljstång)
• 1 ägg
• 1 – 2 msk strösocker
• 2 dl vispgrädde

Blanda ägg, socker och vaniljsocker och vispa allt poröst.
Vispa grädden och blanda den väl med äggsmeten.
Låt stå kallt en stund innan den
serveras. Kan även frysas till glass.
Om du använder vaniljstång så gör en skåra längs vaniljstången och skrapa ur kornen och ner i äggsmeten innan den vispade grädden blandas i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>