i köket


Warning: Use of undefined constant fb_layout - assumed 'fb_layout' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/mariagutebring.se/public_html/blogg/wp-content/plugins/flexo-facebook-manager/flexo-facebook-manager.php on line 386

Det lutar åt att jag ska börja på restaurangutbildning så här kommer en avdelning för köket.

Knivar: Enligt egen genomförd marknadsundersökning vinner kockkniven Global i den närmaste bekantskapskretsen, men det finns andra bra knivar också. Novac allround eller Novac köttkniv har blivit bäst i test för hålen som gör att grönsakshacket inte fastnar på knivbladet. Frosts Morakniv kockkniv 21 cm för 350 kr kan vara ett bra förstaalternativ, den har visserligen plasthandtag men den har ändå ett bra grepp.

Japanska kvalitetsknivar är populära och mycket bra. Det kan vara en fördel med trähandtag om man står och hackar i köket dagligen i många timmar. Grepp, stållängd och tyngd är förutom stålets kvalitet, hårdhet och slipning, viktiga ståndpunkter i val av kniv. Knivbladet bör vara över 20 cm långt när man handskas med kött. En satakekniv med hål är bra när man ska hacka grönsaker. Olika knivar kan ha olika slipvinklar. God knivvård är viktigare än en lyxig kniv eftersom den enda anledningen till att köpa en kvalitetskniv är att köksarbetet ska bli smidigt och roligt, det ska gå undan utan att man skär fingrarna av sig. Global är det enda märket på marknaden som har vänsterhäntsanpassade knivar.

cleancut.se säljer många kvalitetsknivar fraktfritt och netonnet har marknadens bästa pris på G2, kockkniv från Global med 20 cm knivblad för 600 kr.

Billigaste och enklaste skärbrädan är i mjuk plast. Snäll mot kniven och lätt att göra ren och när den blir ofräsch byter man bara.

Ta gärna i ett par droppar ättika (mycket liten mängd) eller några droppar citron när du skall vispa äggvitor. Dels blir det lättare att vispa, dels håller marängen formen bättre.

Om man har glömt att lägga bönorna, ärtorna eller kikärtorna i blöt över natten kan man koka upp dem i mycket vatten, lägga ett lock på, stänga av plattan och låta dem stå en timme så kan man koka dem som vanligt sen.

Färska eller gamla ägg?   Ja, det kan man kolla på många sätt – ett är att lägga det i ett glas vatten; om det lägger sig på bottnen är det färskt, håller det sig i mitten börjar det bli så där och flyter det är det gammalt. Det bästa sätter tycker jag är att ALLTID först knäcka ägget i ett glas och lukta på det innan det åker ner i såsen, soppan, degen osv. Förresten, pinfärska ägg är hopplösa att skala. Men sådana hittar man nästan bara om man har höns i närheten.

Potatisvatten   När potatisen är klar, spara potatisvattnet i en mugg och använd till såsen. Där finns både smak och näring

Rengöring

Kalkfläckar För att ta bort kalkfläckar på diskbänk och runt kranen, används lämpligen citek, citronsyra eller hushållsättika, alternativt ett annat kalkborttagningsmedel som är milt och inte har ett ph-värde över 10,5. Undvik att använda material som kan skada ytan så som stålull. Ett tips är att istället använda diskborste/tandborste.

Rengöra spisen Det är viktigt att rengöra spisen och ugnen regelbundet. Att använda ett starkt avfettande diskmedel, torka med disktrasa eller mjuk svamp är vanligtvis mest effektivt. I ugnen använd företrädesvis avsedd ugnsrengöring eller såpa. Vid användning av såpa, värm ugnen till 100 grader, låt svalna och torka sedan ur. Eventuell upprepning kan behövas. Kom även ihåg att städa bakom spisen som är utdragbar för att komma åt. När du ska dra ut spisen, öppna först ugnsluckan, undvik att dra i luckan eller luckans handtag som kan gå sönder. Tänk också på att inte ställa kalla kastruller/grytor på varm spisplatta. Risk finns att spisplattan spricker.

Att rengöra spis med keramikhäll För rengöring av en keramikhäll kan ett bra verktyg vara en klickskrapa eller ett speciellt rengöringsmedel för spisar med keramikhäll. Det finns att köpa i en vanlig fackhandel.

Att rengöra köksfläkten Filtret i fläkten rengörs med fördel i diskmaskin eller läggs i blöt några timmar med ett starkt fettavlösande medel. Detta bör upprepas minst en gång per månad.

Rengöra diskmaskinen Diskmaskinen bör med jämna mellanrum kalkas av med hjälp av exempelvis citek, citronsyra eller annat kalkborttagningsmedel. Passa på att även rengöra silkorgen och kontrollera att det inte har fastnat matrester under propellerarmen. Se alltid till att diskmaskinssalt och spolglans finns påfyllt i diskmaskinen.

Rinner det vatten från kylskåpet? Ibland kan det bildas vatten längst ner på botten i kylskåpet. Detta beror oftast på att det är stopp i avrinningshålet som sitter mitt i dropprännan. För att rengöra kan en tops eller tandpetare användas med försiktighet. För att undvika att det bli stopp ska man med jämna mellanrum ha för vana att rengöra avrinningshålet.

Frosta av Frosta av kyl/sval/frys med jämna mellanrum, använd inga vassa föremål. Tänk på att inte ställa varma kastruller/grytor på glashyllan i kylskåpet, då risk finns att glashyllan spricker.

Dålig avrinning eller stopp i köksavloppet Vid denna typ av problem användes med fördel en vaskrensare. Det är ett verktyg som används för att vattnet ska rinna undan bättre från köksavloppet.

Vid användning av vaskrensaren kan sugkoppen tryckas ner mot avloppet och pressas hårt in mot avloppet för att tvinga in luft eller vatten. Alternativet är att trycka ner vaskrensaren tills sugkoppen är platt och sedan dra utåt, för att lösa proppen genom undertrycket som då bildas.

Bra att tänka på för att undvika att det ska bli stopp är att inte hälla stora mängder med fett i avloppet. Undvik också att använda kaustiksoda för att åtgärda den dåliga avrinningen eller det eventuella stoppet.

Rengöra spis Bästa husmorstipset för en ingrodd spis. Blanda bakpulver och ättika, häll blandningen kring plattorna. Låt blandningen bubbla och fräsa ordentigt, rengör sedan som vanligt med svamp, trasa och ljummet vatten. Eller Strö på bakpulvret på de smutsiga ytorna, häll sedan på ättika så att det börjar fräsa och bubbla. Torka av när det har slutat bubbla. Kylskåps- och skafferitips:

Lök ska inte förvaras i kylen, det gör att det luktar illa! Däremot kan du sätta in en delad lök i skafferiet i ett dygn, det gör nämligen att luften där neutraliseras. Mögelsporer bildas lätt på kylskåpsdörren av förståeliga anledningar. Ett enkelt tips för att hålla mögelsporerna borta från kylen är att gnida av kylskåpsdörren med ättika. Något som kan upprepas lite då och då. Sätt en delad citron i ett glas ättika i kylen och låt stå under natten, för att få bort dålig lukt. Ett par lagerblad i skafferiet håller småkryp och flygfän borta! När du rengör din kyl eller ugn, använd en droppe av någon av dessa oljor i det sista sköljvattnet till trasan – Citron, Lime, Grapefrukt, Bergamott, Tangerine eller Apelsin – så får du genast en frisk doft i köket. Förhindra mjölbaggar och mal att få fäste i ditt skafferi genom att torka matvarorna i en varm ugn i en timme eller frysa in dem i två dagar. Förvara alltid matvarorna i lufttäta behållare. Skalbaggars favoritmat är bönor och korn. För att mota bort skalbaggar kan du hänga små tygpåsar med svart peppar i ditt skafferi.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>