Blåbär trivs bäst i granskogen. Det är en ljungväxt, som till skillnad från många andra ljungväxter fäller sina mjuka blad på vintern. det är ett av våra vanligaste bär och växer vilt i hela norden, juni-augusti. Busken blir ca 20-40 cm hög.

Blåbär är nyttigt och har en lätt kylande verkan och såldes förr torkade på apoteket som febernedsättande medel. Bären är söta i smaken trots att de innehåller mycket lite socker.
 

Enligt allemansrätten är det givetvis förbjudet att riva upp buskarna!!! och tänk på att den nyttiga blåbärsbusken kan bli upp till 30 år gammal!!!!

Bären och svampen räcker väl till! Trots ett mycket lågt energivärde och trots att vi förbrukar mer energi när vi plockar bären än vi får ut av dem, ägnar sig idag över 80% av svenskarna någon gång per år åt bärplockning. Vi plockar dock högst 7% av alla tillgängliga bär, dvs maximalt ca 80 milj liter.  Beroende på skörden plockas det årligen 1-3 miljoner kilo blåbär till försäljning. Blåbär plockas för hand eller med hjälp av en bärplockare. Eftersom blåbäret har ett mjukt skal, lämpar det sig bättre för plockandet för hand.

Blåbär kan korsa sig med lingon (V. vitis-idaea), men sådana hybrider är mycket sällsynta.


Det låter väl enkelt, ett blåbär är ett bär och en banan är en frukt... Så simpelt, eller hur?

Nja, något mer komplicerat är det faktiskt. Bär är nämligen en sorts frukt. Det finns också torra frukter - dessa hör emellertid inte till gruppen bär. Några av dessa torra frukter benämner vi vanligen som hasselnötter, ekollon och jordnötter. Således är nöten en frukt. Vissa frukter är mer saftiga. Här hittar vi bland annat blåbär, vinbär (svarta liksom röda och vita), krusbär, lingon med flera. Dessa ser du som bär, inga problem. Men i gruppen bär hittar vi även apelsin, citron, vindruvor, gurka, banan och tomat.

Bär är en sorts frukter. Frukter innehåller en växts frön, och när växtens blommor blivit pollinerade så vissnar resten av blomman och det som blir kvar och växer sig större är frukten. Det finns många olika typer av frukter, och en av dem är bär.

Många frukter som inte är bär är mer eller mindre torra även när de är mogna, bland annat nötter, t.ex. hasselnötter, ekollon och jordnötter. En del nötter är så små att man normalt inte tänker på dem som nötter, t.ex. grösfrön. Även baljväxternas baljor, t.ex. ärtornas ärtskidor, är torra frukter.

Andra frukter är mer saftiga när de är mogna, och här finns bland annat bär. Bland annat blåbär, röda och svarta vinbär, krusbär och lingon är bär. Även t.ex. apelsiner, citroner, vindruvor och en hel del annat som man oftast inte tänker på som bär är bär, bland annat gurkor, bananer och tomater. En annan variant är stenfrukter som har en lite annorlunda typ av stenhårda skikt inne i frukten, t.ex. persika.

Några saker som ser ut som bär eller frukter är stenfrukter som även består av andra växtdelar förutom själva frukten, t.ex. jordgubbar, smultron, ananas, äpplen och päron. Varje jordgubbe och smultron består dessutom av många separata fruktämnen som växer ihop, och så är det även hos vissa stenfrukter som hallon och hjortron.


För att det ska bli gott om blåbär måste blåbärsblommorna besökas och pollineras av insekter, oftast humlor.

Och för att blåbären ska bli stora och fina måste de normalt besökas flera gånger så att alla fröämnena blir befruktade. Det får inte heller vara kallt och regnigt väder eller frost under blomningstiden.

Lantbruksuniversitetet i Umeå försöker nu odla fram blåbär på åkrar och skörda dem maskinellt. De första plantorna växer redan i Mattila utanför Haparanda.

Det nordiska blåbäret har en unik kombination av ämnen som används i läkemedel.

I 20 år har man försökt odla fram det nordiska blåbäret med hittills har ingen lyckats.

Den viktigaste medicinska egenskapen hos blåbär - det är framför allt de torkade bären som används - är den stoppande verkan de har vid diarréer, vilken beror på deras höga halt av garvämnen. Garvämnena är bundna på ett sådant sätt att de frigörs först i tarmen och inte påverkar magsäcken. Färska bär kan däremot verka avförande.

Bladen har i torkad och hackad form använts mot urinvägsinfektioner, den blodsockersänkande verkan som ofta tillskrivs dem är mycket omtvistad. Bärsaften kan användas till gurgling vid inflammationer i mun och svalg och har i folkmedicinen ibland använts utvärtes på sår och utslag.

Det vanligaste sättet att konservera blåbär är djupfrysning, torkning, syltning eller saftning. Blåbär innehåller mycket karotin, B6-vitamin och magnesium. C-vitaminförekomsten i blåbär är hög och uppgår till ca 15 mg/100 g bär.

Innehållsämnen: I bären organiska syror (äppel-, citron-, kinasyra); garvämnen av tannintyp; antocyaninpigment (cyanin, delphinidin, malvidin, petunidin). Vitamin A och C. I bladen organiska syror (bensoe-, äppel-, bärnstens-, kinasyra); triterpensyror (ursol- oleanolsyra); garvämnen av katekintyp; neomyrtillin.

Bären är vitaminrika och innehåller 20–30 % socker, äpplesyra och andra syror, 7 % garvsyra (garvämne) samt vatten. Bladen innehåller vegetabiliskt insulin

Allmänt om nyttighet:
Ett av de nyttigaste bären. Forskning visar att blåbär förebygger demenssjukdomar. Antioxidanter skyddar mot cellskador orsakade av fria radikaler. Blåbär är också rika på protein och kostfibrer. De förbättrar ditt mörkerseende och skyddar blodkärlen från åderförkalkning.

Medicinsk verkan: Bladen svagt blodsockersänkande. Bären antidiarroisk, vitamin P-effekt.

De reglerar matsmältningen. Torkade eller djupfrysta bär liksom också blåbärssoppa och -saft är bra för diarré. Färska blåbär är bra mot förstoppning. Blåbär är bra för slemhinnor i största allmänhet, så du kan också ta dem om du har sår i mun eller svalg. Ta blåbär om du har sura uppstötningar - men ändra också dina matvanor, och ät inte under stress.

De innehåller stora mängder flavonoider (den blå färgen). Dessutom har de förstås vitaminer och mineraler. Blåbär innehåller precis som lingon och tranbär proantocyaniner, på vilka det har gjorts många medicinska studier. Proantocyaninerna är blå-röda färgämnen med antioxidativa egenskaper som ingår i den större gruppen flavonoider.

Flavonoidernas effekter på hälsan studeras just nu i en rad medicinska studier för att se om de kan minska risken för cancer, om de har en blodtryckssänkande effekt och om de kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Förutom antioxidanter innehåller blåbär även niacin, vitamin B6 och mangan.


Blåbär har liksom morötter används för att förbättra skymningssynen. Eftersom flavonoiderna hjälper kapillärerna hjälper de också kapillärerna bak i ögat, så du ser bättre i skymningen - om du inte är helt skymningsblind, förstås.

Forskare menar att sammansättningen i blåbär kan hjälpa till att skydda mot ögoninflammationer och oxiderande stress. Vilket i längden kan förebygga dåligt mörkerseende och försämring av synen.

Under andra världskriget gav man blåbär till stridspiloter eftersom deras syn då återhämtade sig snabbare efter bländning.

Bären förbättrar ögats förmåga att snabbt anpassa synskärpan och näthinnans ljuskänslighet - utmärkt att äta vid ex nattliga bilresor. Effekten är störst 4 timmar efter att man ätit bären och försvinner sedan inom 24 timmar. Örtblomman


Gula fläcken-sjuka

Forskare tror att det röda pigmentet, antocyanin, är krutet i detta bär som bland annat tycks hämma brösttumörer. Blåbär hjälper även kroppen att bilda dopamin, väsentligt för minne, koordination och känslor av välbehag. En studie visar att 1¼ dl blåbär per dag kan återställa minne och koordination.


Användning: Bladen vid mild diabetes. Bären invärtes vid diarré och utvärtes vid munhåle- och svalginflammationer Preparat med blåbärsantocyaniner invärtes vid kapillarblödningar.

Bären på de vilda blåbären (Vaccinium myrtillus) är små ca 3-5 mm medan bären på jätteblåbären (Vaccinium Corymbosum) kan bli upp till 20 mm i diameter. Man blir blå i munnen när man äter de vilda bären medan jätteblåbären inte färgar av sig när man äter. Fruktköttet påminner om vindruvans när man delar på jätteblåbäret. De finns många olika smaker på jätteblåbären. Det nordiska blåbäret ära alltså INTE samma sort som det amerikanska jätteblåbäret.

Odlade blåbär tillhör andra arter än de som växer vilt i våra skogar. Trädgårdsblåbären härstammar från Amerika och kallas också amerikanska blåbär. Bären är stora och sitter många tillsammans i stora klasar. Eftersom buskarna dessutom är relativt höga är bären lätta att plocka. Varje buske kan ge många liter delikata blåbär. Skulle de inte gå åt direkt går de bra att frysa eller att använda till sylt, paj och annat gott. Odlade bär är vackert blådaggiga men färgar inte mun och händer på det sätt som vilda blåbär gör.

Trädgårdsblåbärens smak är lite mer fruktig än smaken hos vilda blåbär. Sötman varierar mellan sorterna. ‘Putte’ hör till dem som ger söta bär medan t ex ‘Northblue’ har friskare smak. För att smaken ska bli riktigt utvecklad är det viktigt att bären får sitta kvar på busken tills de blivit väl mogna.

Blåbär är viktig föda för många djur, inte bara björnar utan också grävlingar och rävar äter dem liksom tjäder, orre, ripa och många småfåglar. Man har till och med sett gräsänder kalasa på blåbär.

Historik:
I äldre tider hade blåbär inget större anseende eller ekonomiskt värde. De håller sig dåligt och är mycket känsliga för både lagring och transport. De mognar i skördetid och tar lång tid att torka. Något annat sätt att spara dem på fanns inte. Kring sekelskiftet hände mycket, bland annat blev sockret billigare och bären kunde konserveras och började betraktas som en tillgång. Då anlades "bärtorkningsanstalter" av både privata företagare och Svenska medicinalväxtföreningen. Den senare hade inte mindre än tolv torkerier från Urshult och Värnamo i Småland upp till Stensele och Sorsele i Lappland. Bärplockning blev en lönande bisyssla för torpare mfl.

Torkade blåbär började användas på 1600-talet som medicin vid diarré och växten användes inom medicinen som medicinalväxt fortfarande under 1930-talet. Drogen utgjordes av de mogna, torkade bären.

"Ett gammalt gott medel vid tarmkatarrer (diarré eller förstoppning) är att dagligt förtära litet torkade blåbär." skrev dr. J. Lagerholm 1921, och K.-E. Näsmark nämner 1944 användandet av torkade blåbär i soppa vid diarrér och febersjukdomar. På grund av garvämneshalten används blåbären (särskilt torkade) även idag som ett medel mot diarré. Bladen är urindrivande.

Inom folkmedicin

Torkade blåbär mot diarré. Bären anses också vara förebyggande mot förkylningssjukdomar. Även blåbärsbladen anses vara verksamma mot diarré, men också mot klimakteriebesvär och te kokat på blåbärsblad påstås vara verksamt mot sockersjuka  Medicinalväxter Medeltida sjukvårdTorkning:
Blåbär torkas i ugnen i 40-50 grader. Plocka aldrig mögliga eller insektsangripna bär. Torkade blåbär är tämligen mjuka. Förvara dem i väl förslutna kärl. Bären går fint att djupfrysa eller torka helt utan socker.

Blåbär vid diarré
2 msk (ca 10 g) torkade blåbär tas en gång per dag vid diarré. Kom ihåg att samma mängd färska bär fungerar som lätt laxermedel!

Te mot diarré
3 msk (ca 15 g) blåbär
½ l vatten
Koka blåbären i vattnet ungefär 10 minuter. Sila. Drick 1 liten kopp 3 ggr/dagligen.Tarmkost  Tinas Häxliv

Många bantare är mer bekanta med energienheten "kalorier". Ibland står det i tabellerna bara "kalori" och då menar de kilokalori. 1 kcal (kilokalori) = 4,19 kJ (kilojoule). En vuxen person behöver per dygn och vid normalt arbete ca 2 000 - 3 000 kcal, eller 8 - 12 MJ. Det motsvarar energiinnehållet i 4 - 6 kg blåbär, eller ca 10 liter bär. Om man bara vilar kräver kroppen endast drygt häften så mycket energi. Hittar man riktigt bra blåbärsställen kan det löna sig energimässigt att plocka och äta bären, men ibland är det en ren energiförlust. Förvånansvärt nog är energiinnehållet i äpplen och apelsiner bara obetydligt högre än i blåbär. Däremot ger 1 kg banan dubbelt så mycket energi, 1 kg russin drygt 6 gånger så mycket och 1 kg hasselnötter nästan 15 gånger så mycket.

Blåbärsris har både positiv och negativ inverkan på nyetableringen av träd i Norrland. Blåbär producerar fenoler, som hämmar frögroning och groddplantsetablering. Etablerade plantor utsätts för näringskonkurrens från blåbär, vilket reducerar deras tillväxt och näringsupptag.

Blåbärsrisets negativa inverkan på nyetableringen av träd i norra Sverige beror på att blåbär producerar kemiska föreningar, huvudsakligen fenoler, som hämmar frögroning och groddplantsetablering. Groningsförsök med vattenextrakt gjorda på blåbärsblad visar att aspens frögroning minskar redan vid låga koncentrationer. När man tillsätter aktivt kol, som har förmågan att binda och inaktivera fenoler, ökar frögroningen. Sådd av tall- och granfrö i blåbärsförna, både kontrollerat i växthus och i fält under naturliga förhållanden, ger låg frögroning och groddplantsetablering jämfört med sådd på blåbärsblad där de hämmande substanserna reducerats.

Näringskonkurrens
De kemiska föreningarna från blåbär har däremot begränsad effekt på trädgroddplantornas tillväxt och näringsupptag. Fältstudier visar istället att det huvudsakligen är näringskonkurrensen från blåbär som begränsar tall- och grangroddplantornas tillväxt. Tall- och granplantor vars rötter är isolerade från blåbärsrötterna har upp till 75 procents högre tillväxt än plantor som har sina rötter tillsammans med blåbär.

Ökad markvattentillgång genom regelbunden bevattning hade liten effekt på groddplantornas tillväxt och näringsupptag. Markvattentillgången i nordliga blåbärsekosystem är under normala förhållanden sannolikt tillfredsställande för groddplantornas tillväxt.

Ger bättre skydd
På hyggen i norra Sverige är blåbärsriset inte enbart negativt för unga trädplantor. Överlevnaden är högre hos granplantor som växer i skydd av blåbärsriset, jämfört med dem som växer mer exponerat. Det beror troligen på det skydd blåbär ger mot stora temperatursvängningar.

Har stor betydelse
Blåbärsriset kan påverka trädgroddplantors etablering och tillväxt i boreala skogsekosystem. Blåbär är en av våra vanligaste växter, den har stor geografisk spridning och blir ofta dominerande där den förekommer. Blåbär producerar en förna som innehåller mycket fenoler; detta bidrar till att göra förnan svårnedbrytbar, och näringsinnehållet i förnan blir svårtillgängligt för växterna. Blåbärsrisets väl utvecklade rotsystem och dess mykorrhizasymbios ger det möjlighet att utnyttja den tillgängliga näringsresursen effektivt. Dessa faktorer talar för att blåbär har stor betydelse för närings- och energiomsättningan i boreala skogsekosystem.

Numera används blåbär även i vinframställning. Om vinframställning Grythyttans

Man kan även använda blåbär som färgmedel, med alun tillsatt.

Fakta om blåbär från Livsmedelsverket:
Energi: 46.1kcal/192.8kJ
Vatten: 86g
Protein: 0.7g
Fett: 0.8g varav mättat: 0.03g, enkelomättat: 0.09g, fleromättat: 0.52g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater: 8.9g, varav monosackarider: 5.9g och disackarider: 0.5g
Fibrer: 3.1g
Vattenlösl. vitaminer: C: 5mg, Folat: 6mcg, Niacin: 0.3mg, B2: 0.07mg, B1: 0.04mg, B6: 0.06mg
Fettlösl. vitaminer: Karoten (A-vit): 47mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.1mg
Mineraler: Fosfor: 20mg, Järn: 0.6mg, Kalcium: 23mg, Kalium: 86mg, Magnesium: 9mg, Natrium: 3mg, Zink: 0.2mg
Blåbär frysta (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi: 38.6kcal/161.3kJ
Vatten: 88g
Protein: 0.5g
Fett: 0.5g varav mättat: 0.02g, enkelomättat: 0.05g, fleromättat: 0.32g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater: 7.9g, varav monosackarider: 5.9g och disackarider: 0.5g
Fibrer: 3.1g
Vattenlösliga vitaminer: C: 5mg, Folat: 6mcg, Niacin: 0.3mg, B2: 0.07mg, B1: 0.04mg, B6: 0.06mg
Fettlösliga vitaminer: Karoten (A-vit): 13mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.1mg
Mineraler: Fosfor: 20mg, Järn: 0.6mg, Kalcium: 20mg, Kalium: 86mg, Magnesium: 9mg, Natrium: 3mg, Zink: 0.2mg
Blåbär sockrade frysta (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi: 75.2kcal/314.8kJ
Vatten: 78g
Protein: 0.4g
Fett: 0.1g varav mättat: 0g, enkelomättat: 0g, fleromättat: 0.07g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater: 17.9g, varav monosackarider: 5.9g och disackarider: 10.5g
Fibrer: 3.1g
Vattenlösliga vitaminer: C: 1mg, Folat: 6mcg, Niacin: 0.3mg, B2: 0.05mg, B1: 0.02mg, B6: 0.06mg
Fettlösliga vitaminer: Karoten (A-vit): 13mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.1mg
Mineraler: Fosfor: 7mg, Järn: 0.4mg, Kalcium: 6mg, Kalium: 60mg, Magnesium: 2mg, Natrium: 3mg, Zink: 0.1mg
Blåbärssylt (Källa: Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1)
Energi: 143.6kcal/601kJ
Vatten: 63g
Protein: 0.2g
Fett: 0.3g varav mättat: 0.01g, enkelomättat: 0.03g, fleromättat: 0.2g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater: 34.5g, varav monosackarider: 18.8g och disackarider: 13.2g
Fibrer: 1.5g
Vattenlösliga vitaminer: Folat: 1mcg, Niacin: 0.1mg, B2: 0.02mg, B1: 0.01mg
Fettlösliga vitaminer: Karoten (A-vit): 6mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.1mg
Mineraler: Fosfor: 7mg, Järn: 0.3mg, Kalcium: 13mg, Kalium: 45mg, Magnesium: 4.5mg, Natrium: 50mg, Zink: 0.1mg

Förutom floror och uppslagsverk finns några lättillgängliga artiklar på svenska som behandlar blåbär och dess ekologi mm. En bra början är:

Sjörs. H. 1989. Blåbär, Vaccinium myrtillus - ett växtporträtt. Svensk botanisk tidskrift 83:411-428.

Radiocecium  Rekommendationer från EU beträffande ceciumhalten 2003


Blåbärssylt:
Rensa och skölj bären noga. Lägg dem i en gryta. sjud sylten i ca 10 min.
Tillsätt sedan socker och låt koka 5minuter till på svag värme. Skumma sedan av
och häll upp den i burkar. Rena burkarna kan med fördel förberedas genom att
värmas upp i ugnen på 100grader.

1kg Blåbär
6-8 dl socker


Blåbärsforskning pågår:

Livsmedel med inriktning mot blåbärsodling
Värdsuniversitet: Sveriges Lantbruksuniversitet, Umeå

Forskningsprojektet "Domestication of Vaccinium-species in north Sweden with special respect to climatic and edafic factors” är inriktad mot utveckling av plantmaterial och odlingsmetoder för storskalig odling av blåbär. Företaget Norrfrys Polarica AB är Europas största förädlare av skogsbär. Bären säljs i hela Europa och på senare år även till Japan. På blåbärssidan ökar efter- frågan på bär till farmaceutisk industri (ögonmedicin). Idén är att jordbrukare i Sverige och Finland skall kunna odla blåbär, lingon m.m. som komplement till andra grödor.

Kontaktperson: Prof. Bo Nilsson, 090/786 94 30

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sundsvalls fryseri - förädling av skogsbär (rensning av blåbär och lingon)

SBIF - Skogsbärsbranschens intresseförening

Jaha - det var det det... information hämtad bland 101 blåbärssidor på Internet hittat med hjälp av Google, MSN och Alltheweb. ... men bilderna är mina egna tagna d.d. 040809.

webbmaster: Maria Gutebring Bildomat