Min mera pratiga sida.

 

 

Lördagen den 29 juli 2023

Igår kväll köpte jag boken Skriv, skriv, skriv! Har ingen aning om vad jag inbillar mig egentligen men nyfikenheten tog över och om det inte blir något av med det så kan jag med varm hand lämna över den till dottern som är mycket bättre på att skriva än jag ... egentligen, bara det att hon har så många andra projekt igång att hon aldrig hinner. Jag ska naturligtvis inte kasta yxan i sjön innan jag ens fått boken i min hand för vem vet? det kanske är den där ögonöppnaren jag behöver för att komma igång... vi får se. Hur som helst är det antagligen ganska nyttigt att försöka formulera tankar, funderingar och fantasier i skrift oavsett om någon annan läser det eller ej och jag ska väl inte vara orättvis vare sig mot skrivandet i sig eller mig själv för det är ju faktiskt väldigt roligt att skriva med, lite som att läsa, måla, sjunga eller dansa eller se eller lyssna på när andra gör det... ja inte när de läser förstås men när de i en eller annan form berättar, tiden liksom bara försvinner och det är ju då, när tiden bara rinner en ur händerna och man undrar vart den tog vägen,som man utnyttjar tiden som bäst, det är då man verkigen är levande, när man medvetet finns i nuet och inte vardagstraskar runt i måstesysslor som en halvdöd zombie.

 

Tillbaka efter långt uppehåll och det är nu sommaren 2023

 

Fördelen med att läsa en massa bra feel-good-romaner är att man får uppleva allt det där härliga i fantasin åtminstone, men ibland blir det lite irriterande, som när man hjälpt en kompis att vinna 16 miljoner och tyckt att då kunde man väl få en mille av de där 16 för insatsen och det tycker hon med... tills man vaknar och det inte var så alls utan en helt vanlig ganska grå och normalfattig måndagmorgon då man sätter sig vid datorn och går igenom veckans erbjudanden på Coop. Vårt ister håller på att ta slut, Ister, Svinefedt Dragsbæk, 500g, jag googlar på ister och svinefedt men det är slut överallt utom på ICA i Knivsta och dit är det ju en bit att åka från Klintehamn på Gotland. De har andra ganska bra erbjudanden så jag skriver upp alla som är intresse för oss. Sambon tyckte att vi skulle köpa Bregott i förra veckan men då sa jag att sånt köper vi bara när det är extrapris och vi har ett i kylen i huset (vi bor i husbil).

 

Jag hamstrar alltid smör, Bregott och ost av alla de slag när det är bra erbjudanden. Smör i frysen och ost i kylskåpet eftersom ost bara blir bättre ju längre den ligger. Jag har flera ostar från förra året som är riktigt smarriga nu, drygt ett halvår efter utgångsdatum och då kan man ju köpa mild och mellanlagrad till ett betydligt bättre pris så blir de som vällagrade när de fått ligga till sig.

 

Johan är måttligt förtjust i mitt hamstrande och menar på att vi inte behöver jaga priser som jag gör och att vi får slänga hälften. Sanningen är att vi nästan aldrig kastar någonting för jag är väldigt noga med att beta av i rätt ordning i frysen. Det blir ofta bråk i mataffären när jag tagit fel vara för att de medvetet lagt en nästan identisk vara till ordinariepris alldeles intill varan till extrapris som givetvis inte finns eller är slut. Jag står alltid på mig när sånt händer och gör ett återköp av den dyra varan som jag inte alls tänkt mig. Vi sparar mycket pengar på det och jag struntar fullständigt i att Johan tycker att han får skämmas för mig. Om alla gjorde som jag så skulle de ju inte ens försöka luras så jag tycker att han resonerar oekonomiskt och fel.

 

Min f.d. svärmor sa alltid det spelar ingen roll för om du och jag fick 200000 kr så skulle jag bara bli rikare och rikare medan dina pengar snart skulle vara slut. Det var absolut sant då! och nu idag resonerar jag exakt likadant som hon. Det är roligare att spara pengar och ha en buffert än att tröstkonsumera en massa skit. Numera vänder jag på slantarna och den där mobilen jag hade tänkt uppdatera mig på får vara. Behöver jag den egentligen? Nää, den jag har fungerar ju, så varför skulle jag vara så dum att jag gick och skaffade en ny istället för att låta pengarna växa. Sen är det ju lite dåligt tajmat förstås att komma till den insikten i tider när pengarna blir mindre och mindre värda för varje dag som går, kunde ju ha kommit på det för tjugo år sen eller så när pengar rätt placerade verkligen växte i rasande takt. Shit samma! det är alltid lönsamt att spara ändå... så bättre sent än aldrig.

 

-Vi åker lite tidigare idag, säger Johan. -Ja! utropar jag förtjust. Problemet är bara var vi ska stå, för före 16.30 är det knökafullt längs stränder och badplatser men det går väl alltid att hitta nån plats nånstans som är mindre attraktiv att stå på en timme eller två tills trycket har lättat. Sen blev det förstås inte så, vi kom inte iväg tidigare i alla fall.

 

Det kom en kund som köpte material till en egen drake som de skulle bygga. Hon berätta att förra året hade de gjort en väldigt fin drake som hon absolut trodde att de skulle vinna med men de kom inte ens bland de tretton bästa. -Det är ofta så sa jag, slumpen som avgör om konstverket uppmärksammas eller ej och så berättade jag om en jättefin drake vi hade gjort till en tävling på en drakfestival som inte heller uppmärksammats -och, sa jag, ibland är det nästan så att man kan misstänka att det är kompisars kompisars kompisar som röstat fram en viss drake.

 

Dagens nyheter förfäras över bankernas enorma vinster på grund av den höga räntan. En expert försöker förklara att det inte är den höga räntan som gör att bankerna kammar hem de enorma vinsterna utan på ett skevt system. Han nämner inte att sparräntan är alldelesför låg och att det är fel att straffa småspararna, vilket jag tycker att han borde ha gjort.

 

Jag hade tänkt att jag inte behöver någon ny begagnad Iphone men det gör jag kanske ändå. Hela gårdagskvällen gick åt till att försöka lägga in Johans mobila bank-id i min mobil och då ersatte det mitt. Det visar sig att man inte får ha två mobila bank-id på samma enhet och den läskunniga hade naturligtvis sett det innan försöket gjordes men så icke vi uppenbarligen. Sen försökte vi ersätta Johans med mitt med min stackars gamla Iphone 7.0 men det gick så klart inte, man skulle dra telefonen långsamt längs med passet både in- och utvändigt men vi fick svaret att det inte gick att få kontakt. Då kom Johan på att vi hade en splitterny modern Samsung liggande i skåpet. Han tog fram den och gjorde ett nytt försök och det gick hur bra som helst. Så nu har jag en mobil för att kolla swishbetalningar och för att själv kunna betala med swish och en mobil för att legitimera mig med mobilt bank-id.

 

Det är höstlikt blåsväder idag med så det kommer antagligen en hel del folk till oss för av någon outgrundlig anledning tror folk att det är bättre att flyga drake ju mer det blåser, fast det egentligen förhåller sig tvärtom. Det är därför inte konstigt alls att folk utropar - Åh vad du är duktig att flyga drake! fast det egentligen inte alls är så eftersom det helt och hållet är vindförhållanden och drakens konstruktion som avgör om draken flyger, inte jag.Jag kan slå mig i backen på att de fullständigt ignorerar våra instruktioner och ivrigt tar med sig draken till stranden och försöker få upp den stackars lilla draken ändå, så att de större barnen suckar och blir irriterade och de mindre gråter och säger att draken är dum som inte fungerar.

 

Måndagen den 20 februari 2017

Att vägra slöja ÄR viktigt! till och med livsviktigt för så många kvinnor i vår värld OCH här i Sverige. Blir så arg att folk inte fattar att det handlar om begränsningar i helt vanliga mänskliga rättigheter, så som vi är vana vid dem. Att få klä oss som vi vill, att få yttra oss när och hur vi vill! , att ha samma arvsrätt, att bestämma vem vi ska leva tillsammans med och vilket ansvar för oss själva och andra vi tar. Kvinnor förnekas ALLT detta, åtminstone på samma villkor som männen, enligt muslimsk lag.

och DET är sådant som omedelbart drabbar ALLA kvinnor, sen finns det andra begränsningar och hemskheter som männen enligt lagen har rätt att ta till om han känner för det plus alla fullständigt vansinniga rättigheter som mannen tillmäts i egenskap av man, som att slå kvinnor och barn, att våldta, hämnas utan orsak osv.... you name it! Det är till och med så illa att mannen inte bara har RÄTT att utföra sådana handlingar och repressalier, han ser sig tvingad att göra det för att behålla ansiktet inför den manliga församlingen!!!! Betänk allt detta, för det är sant.

 

 

Fredagen den 29 juli 2016

Stödstrumpor - ingenting för tjockisar

Stödstrumpor för oss med tjocka ben finns alltså inte, det finns bara till smala personer som ju egentligen inte behöver sådana. Ironiskt men sant. I morse var jag ute och googlade och hittade en kvinna med samma problem som jag och hon skrev att hon var 43 cm som bredast över vaden och måttet tog hon med sig till Apoteket för att få hjälp att välja stödstrumpa, eftersom det stod i informationen att det var så man skulle göra. Expediten på Apoteket menade att så tjocka vader kunde man inte ha?!!!!! Jag tog fram en sladd och en tumstock och mätte min högervad... vaddå... kunde inte ha??? min vad var hela 46 cm! på morgonen, utan svullnad! Om det var samma dam eller nån annan som hade fått tipset att istället köpa Lindex strumpbyxor som visserligen inte är riktiga stödstrumpor men som åtminstone är lagom och ändå tillräckligt stödjande, vet jag inte men det läste jag också nånstans i nån blogg eller nåt forum. Jag la detta på minnet och styrde stegen till Lindex medan sambon uträttade sina ärenden på Kjell&Company och ClasOhlson. Jag letade en god stund. Först hittade jag bara mindre och sen hittade jag min storlek XXL fast endast svarta. En expedit kom fram för att hjälpa en annan kund och när de var klara passade jag på att fråga efter naturfärgade och hon letade längst upp längst bak i raden och fick fram just precis den färg jag önskade. Jag tackade och ställde mig i kön. Väl framme vid kassan tog jag fram plånboken. - Det blir fyrtinio och femti, sa expediten. Jag såg så häpen ut att hon nästan blev full i skratt, för det var ju en otroligt stor skillnad i pris med, jämfört med de jag sett på nätet, visserligen är det inte riktiga stödstrumpor och håller kanske inte lika länge heller men ändå! Jag hittade till slut ett par strumpbyxor som med största sannolikhet är lagom stora och kommer fungera!

 

 

 

 

Fredagen den 1 januari 2016

Nyårslöfte

Nyårslöftet. Man kan aldrig lyckas med löften om man inte vill, om man bara lurar sig själv att tro att man vill fast man inte gör det. Viljan är stark, det gäller att styra den i rätt riktning.

Själva löftet i sig är inte så viktigt, det viktiga är anledningen till löftet, viljan och önskan om att uppnå något, att hitta rätt väg för att nå det man verkligen mest av allt vill ha.

Så vad man borde göra under nyårsskålen är inte att lova sig själv en massa saker som man inte kan hålla, utan istället fundera över vad man önskar sig allra mest i livet och sen fundera vidare vad man kan göra för att närmar sig det målet.

Det är så man uppnår delmål och mål i livet och det finns inget annat sätt. Men vad som är fantastiskt bra, är attt det faktiskt fungerar!

Om jag själv målmedvetet strävar mot mitt mål utan att göra avsteg så når jag dit på ena eller andra sättet och mer eller mindre. Och även om slutmålet inte ser ut riktigt exakt som jag tänkt mig från början så blir jag lyckligare, nöjdare och mognare.

Det är förstås sällan det går spikrakt uppåt, en och annan nedförsbacke får man räkna med men om man är envis och har målet i sinne och minne klart och tydligt framför sig hela tiden så, jaa, det går!

 

 

Jeansmode

Jeansmode. Jeansmode jag inte förstår.... skulle du sätta på dig ett par jeans om du visste att du såg ut så här bakifrån? folk har liksom ingen självinsikt eller nåt? De förstår inte de tittar bara framifrån? men Herre Gud! det känns ju! att jeansen sitter nedanför stjärtspringan och då borde man väl begripa att den syns med?! eller är det jag som är tokig, elak eller knäpp ... på nåt sätt?

Det s.k modet med byxorna nere på halva ändan o kallingarna synliga kommer visst från fängelsevärlden och betydde att de ville ha sex med andra interner, får jag veta.

OK ... så de som har byxorna på det sättet signalerar helt enkelt att det är fritt fram för fängelseinterner att ha sex med dem? eller på annat sätt sympatiserar med fängelseinterner, något annat kan det väl knappast bero på?

Men i själva verket är det nog så att de drar upp byxorna när de står framför spegeln i provhytten och sen åker de ner när de haft dem på ett tag och när de böjer sig framåt... och då tror de av nån konstig anledning att det ska vara så?!

Ny info: att det var för att de tar skärpet för att de inte skall kunna hänga sig i det i fängelset. OK! en helt annan innebörd, tråkigt att det har blivit en nonchalant jag-bryr-mig-inte-attityd av det hela...

 

 

Onsdagen den 30 december 2015

De flesta unga fattiga familjer bor i allmännyttan, röker, dricker Coca Cola, har senaste mobilen, TV som täcker en stor del av väggen, nya moderna köksstolar och bil men de har inte råd att betala räkningarna som hela tiden ökar i antal och belopp. De sitter fast i skuldfällan och får aldrig möjlighet att skaffa ett eget boende, inte på grund av att de är fattiga utan för att de kastar bort pengarna på skräpkonsumtion och den enda ursäkt de har är att de är fattiga så något måste de få unna sig?! problemet är bara att de unnar sig något de varken behöver eller vill ha, egentligen. De påstår att de vill sluta röka men inte kan, trots att det är självvalt, kortsiktig belöning istället för långsiktiga drömmar och mål. De är oftare sjuka och deprimmerade och kan inte ge sina barn en trygg och bra framtid. De här människorna är livegna på samma sätt som de gamla statarna var, enda skillnaden är att de har gått i fällan frivilligt, ingen har behövt tvinga dem, de har slukat ett ohållbart livskoncept med hull och hår som vi andra lever gott på. Antag att 1 par röker 2x20cig./dag + snusar 5 dosor tillsammans/vecka + handlar godis, chips, läsk för 50 kr/dag = 6.700 kr/månad = 80000 kr/år. Om man har råd att lägga så mycket pengar på skräp så är man faktiskt inte fattig egentligen, utan har själv valt att lägga pengarna på fel saker.

 

Ta en femminuters promenad i ett fattigt bostadsområde och se dig omkring om du inte tror mig! Det här ÄR politik och det måste vara fel att det är på det här sättet.

 

Varför finn det inte några rökare i bolagsledningen? vd för en av de största tobaksbolagen svarar ” Vi röker inte skiten. Vi säljer den bara. Rätten att röka reserverar vi till de fattiga, de svarta, de dumma och de unga."

 

 

Söndagen den 20 december 2015

Läsande

Vet inte vad jag ska tycka om det där att man ska tänka på ensamma i jul... hela julhysterin i sig är ju det som gör att ensamma känner sig ännu mer ensamma, sorgsna ännu mer sorgsna och sjuka ännu mer sjuka och värst av allt, de fattiga ännu fattigare! Det är som att allting kretsar kring julpynt, julmat, julprogram på TV, julstädning, julbak you name it!!!! Tänk om det istället vore lite mer valfritt, att man faktiskt kan få gå i sina vanliga gamla lumpor, käka falukorv med senapssås, läsa en bra bok, lyssna på favoritmusiken eller se några riktigt bra filmer? Vad är det egentligen för fel med en sådan jul? om man själv vill ha det så? men det är nog det som är det allra värsta, att det är inte riktigt comme il faut att inte hänga med i julrushen i folks ögon. Att tänka på de som inte vill eller har möjlighet att fira jul hjälper väl inte dom? Det viktigaste är att se till att det finns möjlighet att få leva ett normalt liv UTAN julfirande även under juldagarna. Att någon TV-kanal visar nånting annat än julfirande t.ex.

 

 

Sönsdagen den 11 oktober 2015

Monarki

Det är märkligt att det är så många republikaner som tycks tro att det är billigare med presidentskap än med kungahus när det de facto förhåller sig precis tvärtom. Kungen måste dessutom vara neutral, dvs. får inte yttra egen politisk uppfattning i strid mot regeringens till skillnad från presidenten som är en politisk talesperson. Det är alltså bra för Sverige med ett kungahus, sen kan det ju ändå diskuteras hur mycket det är rimligt att det ska få kosta.

 

Tråkigt bara att Jimmie Åkesson är bjuden. Regeringen satte ju ner foten på Nobelfesten, borde man ha gjort beträffande prinsdopet idag med.

 

 

Tisdagen den 22 september 2015

Jag har försökt att hävda att det är viktigt nu när vi tar emot så många flyktingar att vi samtidigt månar om de sämst ställda i vårt eget land och tillförsäkrar dem en god grundtrygghet.Jag håller fortfarande fast vid den tanken även om jag inser att det inte är helt lätt, då det är som så att en del av dessa "fattiga" faktiskt egentligen inte ÄR fattiga, bara det att de röker, dricker mängder av Coca Cola och godis och köper dyra märkeskläder och senaste mobilen och sen menar att det är förskräckligt med den nya budgeten där man höjer bensinskatten för att vi ska ha råd att ta emot flyktingar. För det första är flyktingar och bensinskatt äpplen och päron och har inte ett dugg med varandra att göra och för det andra är det en otäck ekonomisk jämförelse, MEN det är så här det blir när man lär barnen fel saker i hem och skola så att de får en vansinnigt felaktig uppfattning om hur marknadskrafterna påverkar dem att välja ett liv som de egentligen inte har råd med.

 

 

 

 

Onsdagen den 9 september 2015

Flyktingar väntar på plan. Hans Rosling öppnade dörren för oss och visade hur det ligger till. Anledningen till att folk dör på Medelhavet är att vi i våra västeuropeiska länder har något som kallas för transportansvar, vilket innebär att flyktingarna inte kan ta en billig flight från Antalya till t.ex. Sverige, för flygbolaget vågar inte ta med dem ombord eftersom de vet att de kommer bli tvungna att ansvara för vägen tillbaka eftersom de kommer att nekas tillträde! I Sverige kommer de att påstå att flyktingen inte har asylrätt och transportansvaret inträder, dvs. flygbolaget måste se till att de skyndsamt återförs till den plats de kom från. Det här otäcka bollandet med människoliv vill politikerna inte kännas vid men det är just så här det går till. Politikerna lär inte ändra dessa regler om vi inte sätter press på dem! Det är inte okomplicerat och det kommer att kosta en del men vi måste! Vi måste våga ta steget så att politikerna gör det med. Vi ska INTE titta i backspegeln och försvara oss inför våra barn med lögnen att "Det var ingen som förstod vad det egentligen handlade om".

 

 

 

 

Onsdagen den 5 augusti 2015

Jag läser " En tiggares dagbok" i dagens Expressen och undrar hur det är möjligt att världen kan vara så grym att romerna som kommit hit från Rumänien för att tigga har hamnat i en sådan misär? Samtidigt blir jag mörkrädd när jag hör politiker, journalister och vanligt folk som vill förbjuda tiggeri. Hur ska det avgöras om fok sitter där frivilligt och tigger eller om de är beordrade av ligor? Det är naturligtvis omöjligt eftersom ingen tiggare vågar avslöja om de är tvingade att sitta där efftersom de är så hårt bevakade och det är förenat med livsfara. Ändå är det ju inte alla som är tvingade av ligor. De kan ha varit tvingade på grund av en ohållbar livssituation, som en nödvändig sista utväg för att få mat för dagen, men det är ju en helt annan sak än den slavhandel som försigår och som givetvis borde stoppas, frågan är bara hur. Att förbjuda tiggeri är att förbjuda tiggare att vistas i vårt land över huvudtaget och det skapar givetvis rädsla hos alla som sitter och tigger. Då straffar man offren och inte dem som har tvingat dem att sitta där och tigga.

 

Det sätt man har formulerat SL-reklamen på är också i sin ton både osmaklig och hotfull, när man vädjar till turister och Eu-migranter och alla som inte kan svenska att ha överseende med att vi har detta problem i vårt land men att de inte ska oroa sig för SD växer och kommer att se till att det blir ändring på den punkten eftersom svensk riksdag och regering inte gör något åt det. Reklamen är skriven på engelska så den är ju inte riktad till oss svenskar.

Det är orättvist att dra alla över en kamm men jag tror faktiskt att främlingshat och bristande förmåga att leva efter sina tillgångar ofta hör ihop på samma sätt som omognad och missnöjdhet gör. Inte alltid men tyvärr alltför ofta

 

 

 

Onsdagen den 22 juli 2015

bekymrad

Onsdagen den 15 juli 2015

Samarbete

Det gäller att ha gott minne när man ska samarbeta så att den ena handen vet vad den andra gör.

Söndagen den 12 juli 2015

Izettle

Kunderna är impade av att vi har "framtidens teknik" Izettle. Jag förklarar att väldigt många fler småföretagare på Gotlands skulle ha det med om de bara hade tillräcklig mobil täckning, det är fortfarande väldigt många på Gotlands landsbygd som inte har det och det är RIKTIGT dåligt!!!! sånt borde Länsstyrelse och kommun hjälpa till att rätta till istället för att frottera sig med Stockholmskändisar. Vissa snedfördelade orättvisor och nonchalans mot en stor del av TuristGotland kan man bli tandgnisslare för mindre över.

Gnissla tänder

 

 

Fredagen den 10 juli 2015

Regn

Höst i sinne sol i minne...en liten önskan att sända, nog måtte det väl vända?

 

 

Tisdagen den 7 juli 2015

Bankett

Drömde att jag startade föreningen "Bankettfesten". En bankett på nobeldagen för vanligt folk som antagligen aldrig kommer få chansen att vara med på någon bankett. Antar att många har en liten avundsjuk hemlig dröm om att någon gång få gå på en sån där riktigt stor och fin fest med god mat och dryck, underhållning, skålande och avslutande vals. I sömnen såg jag framför mig hur vi planerade evenemanget med långa bord med vita dukar, trerätters middag, talhållare, sång, dans och musik. Deltagande skulle kunna kosta någonstans omkring 4-5000 kr totalt för resa, hotellvistelse två nätter samt inträdesbiljett till själva festen. Festen 1000 kr, boende 2-3000 kr och resor ca 1000 kr per person... som en normal semesterresa med andra ord. Vore kul tycker jag.

 

 

Onsdagen den 17 juni 2015

Provsmakning

Vanligast är att kunderna vill ha något att skrämma bort fåglarna med, men idag hade vi faktiskt en kund som ville ha något som skrämmer bort rabbis, funderar allvarligt på att hyra ut katterna för 50 kr /katt och dygn, skulle kunna inbringa en extra semesterslant ju. Enda problemet är väl att de antgligen springer hem igen och har svårt att hitta allvaret i arbetsuppgiften.

 

 

Sönsdagen den 14 juni 2015

Provsmakning

Det är med såsen som med tavlan...när man inte kan sluta då är den färdig. Det är ju inte vad det är utan hur det smakar som räknas. En god sås kan lyfta vilka matrester som helst till oanade höjder. Idag blir det rester av potatisgratäng och pullled pork med lite bakade rotsaker till.

 

 

Lörsdagen den 13 juni 2015

Monarki

Borde vara republikan, men det är jag inte. Tycker att det är en diplomatiskt väl fungerande monarki vi har. Presidenter är inte heller gratis om någon händelsevis skulle tro det och precis när de börjat lära sig att axla ansvaret ska de bytas ut till en ny som ska pröva lyckan, förstår inte riktigt vinsten med detta, annat än nåt avundsjukt konstigt rättvisetänk som i sammanhanget är rätt långsökt. Finns väl få maktpositioner som är rättvist förvärvade hur som helst, Mandela och några till kanske är undantag från denna regel, men i stort sett...

 

 

Torsdagen den 11 juni 2015

Min mopedbil, Lille Skutt

Dagen då jag gjorde bort mig mer än lovligt. Jag uppförde mig helt enkelt som en jubelidiot och borde be vita rockarna komma och hämta mig bums! -Vad kan det vara? undrar du förstås. Jag rodnar, mår duktigt illa och tillkännager att jag körde Lille Skutt i gångtakt med pedalen i botten hela vägen till Klintehamns Preem-mack, dvs 3,5 km . Japp, helt rätt, jag hade handbromsen i hela vägen. Där stannade jag för att tanka, för jag trodde att det var det som var orsaken, att Lille Skutt helt enket var törstig. Sambon hade anat oråd och mötte upp. Jag sa att nånting måste vara fel och han konstaterade ju genast hur det låg till men nu var det så illa att Lille Skutt vägrade röra sig ur fläcken. Jag fick givetvis den rungande utskällning jag förtjänade och sambon la sig på rygg halvvägs in under bilen och lyckades banka till bromsarna som hade låst sig. Sen gick det att köra in på en parkeringsficka. Vi tog sambons bil till affärn och åkte sen tillbaka. Han fortsatte meka en stund, körde en runda och konstaterade att bara jag lät bli handbromsen så skulle det gå bra att köra hem. Skamset slokörad satte jag mig vid ratten och övertog befälet över Lille Skutt igen, den här gången utan handbromsen i och Lille Skutt puffade snällt hemåt i sina normala 50 km/timmen.

 

 

Tisdagen den 9 juni 2015

Den snabba digitala utvecklingen kommer att ge platta organisationer där alla medarbetare arbetar sida vid sida med eget ansvar vilket ställer höga krav på att rätt man är på rätt plats. Få företag eller myndigheter har förstått hur snabbt denna utveckling i själva verket går. Myndigheter anlitar ofta rekryteringsföretag för att hitta nya chefer, vilket är vansinnigt dyrt och förödande eftersom de är försedda med gårdagens verktyg! Snabb viral kommunikation är ledord för framtiden och ett nära samarbete med Googe, Facebook och Youtube är ett måste.

 

kaffekopp

Diskussion om anställdas rätt till paus-rast-måltidsuppehåll. Så här är det i klartext: Rast är ett obetalt uppehåll under arbetsdagen. Rasten räknas inte in i arbetstiden. Paus är ett kortare betalt uppehåll och räknas in i arbetstiden. Alla medarbetare har rätt till rast, exempelvis för lunch. Längden på raster och pauser regleras inte i arbetstidslagen. Enligt praxis brukar man säga att en rast är längre än 10 minuter. Det är arbetsgivaren som bestämmer arbetstidsschemat och därmed avgör rasternas antal, längd och förläggning. Detta beror på de aktuella omständigheterna i arbetsgivarens verksamhet. Under rasten behöver medarbetaren inte vara kvar på arbetsplatsen. Enligt Arbetsmiljöverket ska rasten vara minst 30–45 minuter om man har en enda rast under arbetsdagen. Om det är fråga om två raster under arbetsdagen, bör den ena vara minst 15 och den andra minst 30 minuter. Rasterna ska förläggas så att arbetstagarna inte utför arbete mer än fem timmar i följd. Rasternas antal, längd och förläggning ska vara tillfredsställande med hänsyn till arbetsförhållandena. Raster kan i undantagsfall bytas ut mot måltidsuppehåll vid arbetsplatsen, om det finns skäl med hänsyn till arbetsförhållandena, sjukdomsfall eller annan händelse och arbetsgivaren inte har kunnat förutse händelsen. Måltidsuppehåll ingår i arbetstiden, till skillnad från raster. Medarbetarna har rätt till de pauser som behövs utöver rasterna. Pauserna räknas in i arbetstiden och arbetstagaren är skyldig att vara kvar på arbetsstället. Reglerna om pauser är tvingande och Arbetsmiljöverket kan inte medge dispens. Pauser ska vara ett naturligt inslag i arbetet. I verksamheter där detta inte är möjligt ska arbetsgivaren därför lägga ut särskilda arbetspauser på i princip samma sätt som raster.

 

Måndagen den 8 juni 2015

mygga

Spyflugan får sällskap i sommar. Mygginvation är att vänta.Inte så där lite lagom, utan farligt mycket! Ska vi emigrera, eller vad gör man. De som säljer myggmedel lär ju tjäna en extra slant i sommar. Kanske skulle investera i lite extra myggnätsfönster...

 

Sanda Kovik Lördagen den 6 juni 2015

fundersam

Jag är Antitrendmaja och rynkar på näsan åt att ALLA plötsligen SKA svälta två dagar i veckan för att få äta normalt resten, eller MÅSTE jogga runt kvarteret två gånger om dagen för att hålla formen. Den sortens liv är inget liv och alltså ingenting för mig... fast samtidigt är det kanske i sanningens namn just sådana här trender som får mig att långsamt inse att en viss livsstilsskärpning ändå vore på plats. Det är helt klart att soffsittare som jag, som älskar kött och goda kakor och avskyr att röra på oss, måste ändra inställning till livet lite grann. Man dör inte av att ta en promenad nu och då, snarare tvärtom. DET är faktiskt bevisat. Samma sak gäller för matintaget. Det ÄR faktiskt bättre att ha två köttfria dagar i veckan mot att äta kött varje dag. Det kan till och med förlänga livet något år på sikt om man samtidigt minskar lite på socker och salt, t.ex. att äta EN bit kladdkaka om dagen istället för tre.

 

 

Sanda Kovik Torsdagen den 4 juni 2015

bordsskick, ätit färdigt

Det är ohyfsat att gå på privat tillställning, däribland inberäknat familjemiddag och lassa upp en stor portion mat på tallriken och sedan inte äta upp. Om man är osäker börjar man med en mindre portion som man vet att man orkar äta upp och sen ber man om mer, för att det var så gott. Då blir värden glad. Av samma anledning ber man om en Doggy-bag när man äter ute på restaurang och inte orkar äta upp allt.- Men är inte det fattigt och skämmigt? frågar du. - Inte alls! Många restauranger blir glada när man ber om det, då slipper de kasta en massa mat ju! det är ju faktiskt ett sätt att visa sin uppskattning! annars kan de ju tro att man lämnat maten för att man inte tycker om den. Personligen tycker jag att det är höjden av snobberi att lämna mat, en märklig ischig markering att jag är minsann inte så fattig att jag måste äta upp. Isch! för sådan inställning till kärleksfullt tillagad mat. OBS! Detta gäller förstås endast när man själv lagt upp maten eller är på en restaurang där det är helt okej att be om en Doggy-bag, det gäller kanske inte överallt och då får det ju va´.

 

Sanda Kovik Tisdagen den 2 juni 2015

lyssna

I bland kan det ju vara så att man helt enkelt inte förstår, men ibland talar tystnaden tydligare än orden och ibland kan tystnaden kännas som " - MEN vad du är jobbig alltså! ska du börja med det där politiska nu igen? Som att någon man trodde var ens vän vill sätta en på plats, typ "- har du inget vettigare att företa dig?" och Nää, vet du, det finns nog inte det. Eftersom ingen annan säger det, i alla fall inte just nu, i detta sammanhang, så känner jag ett starkt behov av att försvara mig och faktiskt bekräfta min rätt att yttra mig, oavsett om någon lyssnar eller inte. Jag menar, med lite tur, kan jag kanske reta någon att opponera sig eller hålla med, om inte nu, så kanske om hundra år eller så. Jag minns så väl efter hjärnblödningen. Både personal, anhöriga och vänner blev plötsligt osäkra på om jag hade något minne eller tankeförmåga kvar över huvudtaget. Jag fick faktiskt kämpa mer med att övertyga dem om att joo, det hade jag faktiskt, än själva arbetet med att återfå rörelseförmåga och kunna gå och leva normalt igen. Jag var helt enkelt inte tillräknelig längre, för jag var hjärnskadad. DET var jobbigt, tro mig! Sedan dess har jag klarat krävande utbildningar hyfsat, vunnit ett och annat parti Betapet, jobbat och lyckats bevisa att, må så vara, men precis som humlan som inte kan flyga men flyger ändå, så är det inte helt dött däruppe i hjärnkontoret.

 

Sanda Kovik Lördagen den 30 maj 2015

händer

Händer - något som händer, två tomma händer, klappa händer, skapa, teckna med händer, händelser, hand, handlingskraft. Har just fått lära mig att man inte kan vara kulturarbetare utan att ha ett bolag idag. Kanske därför jag fått lite fler uppdrag de senaste åren, för att vi kan sätta dem på Johans företag. Försökte ju också starta eget ett tag, men den puckeln är svår att komma över om man inte har en riktigt bärkraftig affärsidé och/eller redan stor kundkrets. Men man kan ju faktiskt börja med två tomma händer också och registrera enskild firma, ha det som bisyssla .... enda knorren då, för väldigt många, är att då MÅSTE man ha en anställning med lön eller vara pensionär eller student, det går givetvis inte om man är beroende av A-kassa, aktivitetsstöd, försörjningsstöd, sjukpenning eller liknande bidrag. Står nog fast vid min önskan om en medborgarlön i botten, så att var och en kan göra vad tusan den vill och tjäna sina egna extraslantar utöver det, men att en grundtrygghet alltid ska finnas i botten, som täcker tak över huvudet, mat och kläder på kroppen .... idag finns det ju många som knappt har det en gång! Det är så otroligt sorgligt att så mycket skaparkraft går förlorad för att människor går under av alla krav på sig själva och från omgivningen. Krav på att man ska duga. Duga för sig själv och i andras ögon. Sälla sig till ledet, gapa och svälja, istället för att få gå sin egen väg och göra det man är bra på och tycker är roligt... och faktum är att det inte finns något tråkigt jobb egentligen, bara man klarar av det och inte gör det istället för något man hellre vill, för så är det ju tyvärr alltför ofta. Då vore det bra om man kunde få göra det där som man gör istället för något annat ett färre antal timmar så att det fanns utrymme att få göra det där som man brinner för så hett resten av den vakna tiden.

PSTVill man synas så ska man följa Nikke Lindqvist på Twitter, tror jag. Varför då? frågar du. - Jo, för han är mästare i SEO = sökoptimering på Internet (har jag just twittrat mig fram till). Han har m.a.o. full koll på trender och aktuella händelser av stor betydelse som dyker upp först på Google, är mest poppis på Instagram, Twitter, FB, Youtube m.fl. Alltså MÅSTEN om man vill synas. Sen följer man bara länkar, googlar, skriver upp de ord och ämnen som är mest frekventa och lägger in dem som kan passa med sitt eget innehåll som sökord på sin egen hemsida eller blogg ELLER om detta inte går, så kommenterar man och svarar på inlägg, för det kan man också bli känd eller ökänd för. Observera KAN bli, för det är ju fortfarande så att man tävlar med miljontals små fusklappar i luften där vana surfare vet precis vilken fusklapp de vill ha så det ska till en god portion tur om de blir nyfikna på min.

 

Sanda Kovik Måndagen den 25 maj 2015

religiösa symboler

Det tog tid innan jag förstod att Islam faktiskt uppmanar sina anhängare att bekämpa och till och med mörda alla som inte är rättrogna, dvs muslimer. Religion är en förbannelse i sig och det värsta av allt är att man föds med sin religion, den är oftast inte självvald! Tänk vad mycket elände och krig vi kanske skulle slippa om det fanns någon världsordning som förbjöd ALLA världens länder och folkslag att proklamera en viss religion. Att alla religioner skulle kunna existera sida vid sida över hela jordklotet som fristående ideologier över gränserna och som vem som helst som ville kunde ansluta sig till? och att de som INTE ville tillhöra någon religion inte skulle behöva agera aktivt för att slippa detta... tänk om ... vad bra det vore ...

 

Sanda Kovik Lördagen den 23 maj 2015

Arla, mjölk

Konstigt räkneexempel... vi har inte råd att betala 1:60 mer per liter mjölk MEN vi har råd att köpa godis, glass och kakor, vin, cigaretter och 2 liters Coca Cola för tusenlappar i månaden... sen borde det kanske vara bättre balans mellan hur mycket Arla får och hur mycket som går till bonden. Bort med skräpprodukterna från mejerihyllan så kanske det blir mindre svinn också ?! Det sägs att vi inte hänger med i mjölkindustriutvecklingen (jättefarmar med 20000 kor finns det visst i Kina) men å andra sidan, är det så vi vill ha det? Hur som helst så lägger mjölkbönderna ner i rask takt. De går back med 1:60 kr per liter och det säger sig självt att det inte funkar i längden. Trist på kort sikt och farligt på lång sikt. CocaCola och vin kan man klara sig utan... men mat och mjölk behöver vi. Hur starka är vi om vi inte ens kan producera vår egen mat?

Smiley frown

 

Sanda Kovik Tisdagen den 19 maj 2015

mjölkglas

Viktigt om laktosintolerans i "Vardagspuls". Laktosintolerans är en trenddiagnos. De allra flesta laktosintoleranta kan dricka mjölk fast i mindre mängd. Det är inte farligt för en laktosintolerant att dricka mjölk. Det enda som händer är att man blir bubblig och gasig i magen, ungefär som om man äter mycket ärter och bönor. 2 dl vanlig mjölk om dagen klarar de flesta utan problem. Så var det med den saken. Så matbutikerna kan städa upp lite i mjölkdiskarna, tycker jag. Fjantigt att ha ett jättesortiment mjölkfria produkter samtidigt som man har en massa konstgjorda ämnen och extra tillsatt socker i majoriteten av alla produkterna.

 

Sanda Kovik söndagen den 17 maj 2015

rökare

Kom just att tänka på en lite lustig sak... om jag var på fest och gick ut för andningspaus och någon skulle fråga -vill du ha en cig? så skulle jag svara -Nej tack, jag röker inte... det är en milsvid skillnad på att svara så och på att svara - Nej tack, jag röker inte längre.... Jag ÄR identitetsmässigt icke-rökare och inte före detta rökare och det känns bättre än att vinna en miljon, jag lovar!

 

 

Sanda Kovik torsdagen den 12 maj 2015

Jag hade en dröm i natt, som jag faktiskt kommer ihåg, annars är det inte så vanligt att jag gör det nu för tiden.

Det var sommar och våra två sommaranställda hade just börjat. Vår ordinaries son och en kille till från stan. Vår ordinaries son frågade killen från stan om han kunde hjälpa honom med att göra drakmaterial, svansar tror jag det var. Killen från stan vred lite på sig och sa lite svävande att, jaa, det kunde han kanske göra, men han skulle egentligen göra hemsidor!??? Jag himlade med ögonen, så att ingen såg. Det är det värsta jag vet när folk himlar med ögonen, men vad inbillade sig den här grabben egentligen? Att han skulle få rumstera om bland MINA hemsidor, som jag svettats några hundra timmar med eller så? fullständigt obegripligt att jag inte blivit införstådd i detta projekt. Jag smög in till sambon och frågade honom hur enda in i hmhm han hade planerat sommaren egentligen. Sambons svar var att han bara hade frågat honom vad han själv helst ville göra... okej, sa jag, och då är det helt okej att grabben förstör våra hemsidor och själv bygger upp något som vi egentligen inte vill ha och sen dessutom åberopar copyright på hela skiten så att vi måste börja om från början med nytt företagsnamn och helt nya hemsidor IGEN!!!? Jag måste ha sett helt galen ut, för det var så jag kände mig... och i detta vansinnestillstånd, vad får jag för svar tror ni? -Du överreagerar, så illa är det väl inte, vem vet, han kanske har nya bra infallsvinklar... - Hör nu upp, avbröt jag. Infallsvinklar eller ej, är det här den hjälp vi behöver i sommar? det här tänker jag inte tillåta. Från och med detta nu skall alla våra viktiga kataloger med material lösenordsskyddas, sen kommer jag kopiera hemsidesmaterial till en katalog som han får tillträde i och förklara för honom vilka förbättringar vi vill ha på sidorna och fråga honom om han tror att han kan göra det. Sen får han skriva på ett papper att allt jobb han lägger ner åt oss är våra rättigheter och han har ingen som helst copyright till bildmaterial, hemsidesstruktur, script eller något annat som har med hemsidorna att göra. Sen vaknade jag...

 

 

Sanda Kovik torsdagen den 16 april 2015

OBS!!! JÄTTEVIKTIGT för er som tänker starta företag eller göra företagshemsidor... INNAN ni offentliggör namnet på något sätt gå och skaffa en Facebooksida allra först!!! annars snor någon namnet för att sätta upp en falsk sida för att de tror att ni är så dumma att ni betalar dyra pengar för att köpa den, vilket ni naturligtvis inte är eftersom namnet bara är en pytteliten del av marknadsföringen, de som gogglar eller letar efter er kommer så småningom att hamna på er riktiga sida i alla fall, eftersom den riktiga informationen finns just där och inte på fejksidan. Folk vet vad de letar efter och ger sig inte så lätt Smiley wink

 

Sanda Kovik tisdagen den 14 april 2015

 

Sanda Kovik påskafton 2015

Personligt eller resonerande - det var ett svårt val

  1. att skriva under pseudonym och därmed kunna skriva av mig helt fritt utan obehagliga igenkänningsfaktorera för läsarna. Ingenting skulle sedan kunna slå tillbaka på mig. Jag skulle slippa försvara mig och bli upprörd över de som har lite fel ibland med lik förbaskat hävdar att de har rätt, eller
  2. att utelämna mycket av det som är privat eller problematiskt av hänsyn till omgivningen och att orka (inte kunna för det kan jag naturligtvis alltid!) stå för det jag säger.
Jag bestämde mig till slut att fega ur och välja nummmer 2. för allas trevnads skull och jag hoppas innerligt, kära läsare, att min monolog inte blir utslätad och dötrist bara för det. Jag börjar bli till åren och onödigt tjafs och förhöjd puls är inte min melodi. Livet har lärt mig att det oftast är både bäst och bekvämast att undvika negativa vibbar.

Varför jag har en spyfluga i logon?

Jaa du, det var absolut ingen tanke bakom alls när jag gjorde den eller placerade den där, tyckte bara att den passade. Det var först några dagar senare jag kom på just hur förträffligt bra den faktiskt passar. Jag är ju lite som en envis ettrig spyfluga. Jobbig säger vissa, häftigt temperament säger andra, argsint tycker somliga.

I själva verket är jag bara precis som spyflugan, mig själv och vare sig mer eller mindre. Så om du står ut med en argsint, ettrig,envis och jobbig spyfluga med häftigt temperament så är du absolut välkommen att fortsätta läsa.

Varning! svälj mig bara inte! dels så kan jag dö men framför allt vill jag bespara dig den obehagliga upplevelsen i halsen - har nämligen själv gjort det en gång när jag hjälpte till att tvätta ladugårdsfönster som inte hade blivit tvättade på många år. Jag slet som ett djur med öppen mun och efter en stund flög den inte bara in i munnen utan ner i halsen.... och jag svalde...isch! säger jag, det var faktiskt riktigt obehagligt.

 

Sanda Kovik annandag påsk 2015

Hur kan det komma sig att det finns dom som på fullaste allvar anser att de flesta arbetslösa är så för att de är lata och att de som inte har förmåga att hålla i innehållet i plånboken inte borde få skaffa barn? och att dessa personer samtidigt anser sig ha medmänsklighetskapital att komma med pekfingrar om svältande människor i Syrien, fattiga romer som tigger och vilken sorts mat som är moraliskt försvarbart att äta? jag bara undrar.... nära, väldigt nära att spyflugan åkte ner i halsen där!

Är det media och politiker som sätter agendan för vad som är accepterbart att tycka? som anser att det är helt okej att förklara hundratusentals arbetslösa för lata, fast de i själva verket är arbetslösa av hundratals olika anledningar och de allra flesta är precis lika arbetsvilliga som vilken arbetande person som helst? och hur kan det komma sig att samma person utan att tveka ger en tiggande rom en tia varje gång de går ut eller in eller både och från en mataffär? och samtidigt rynkar på näsan åt billighetsaffärer som Lidl, Ö&B m.fl. eller mat och kläder som fattiga i vår värld har producerat, många gånger till galet för låga löner visserligen men det kanske ändå är bättre än ingen lön alls?

Vem är det som har lärt folk att tänka så grundläggande fel? för det måste det väl ändå vara? eller ska vi kastrera alla människor som kommer på obestånd? man gjorde faktiskt så förr i tiden! Hörde en man som blev intervjuad angående fetma-problemet, han ansåg att man borde sätta alla feta personer i fetmafängelse. Det finns onekligen olika sätt att nalkas våra samhällsproblem på varav vissa får spyflugan att bli lite extra på.... om man säger så .

 

 

 

Visste du att bankerna ogillar om du har många kreditupplysningar? Det spelar ingen roll om det är en bok som kostar 49 kr och som du sedan betalt direkt när du fått fakturan eller om det är en bil för 200.000 kr.

Det finns företag som anlitar finansbolag som satt i system att ta kreditupplysningar och skicka ut fakturor helt i onödan, på småsummor. Ett av dessa finansbolag är Klarna. Jag brukar handla en hel del på Tradera eftersom det ofta är bra och billiga grejor, speciellt barnkläder men dessvärre använder sig Tradera av Klarna som ett alternativ och när man sedan ska betala så går det inte att överhuvudtaget göra direktbetalning utan man tvingas välja faktura! Dåligt!

 

Sånt jag gillar

Följ @MariaGutebring