Av baguett kan man göra ljuvliga små varma mackor upp och ned i teflonpanna. Det går snabbt, blir nästan inget os och baguetten behöver inte vara pinfärsk!
Skär baguetten i cm-stora skivor, bred på smör och lägg på lagrad ost och lägg dem upp och ned i stekpannan på ganska hög värme. Klart på nån minut.
Enklast tänkbara och väldigt gott!
3/4 dl socker
2 1/4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker (eller 1 krm kardemumma)
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1 msk smör + 1 msk olja
Gör så här:
Blanda socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en plastpåse.
Häll i mjölken och ägget och knyt ihop påsen och skaka ordentligt.
Klipp ett litet hål i ett av nedre hörnen på påsen och kläm ut smet i smörad eller oljad stekpanna. Stek plättarna gyllene.
Sylt och grädde till (ha lite socker i grädde, grädde utan socker är beskt). Sylt och vaniljvisp är också gott till.
Bröden tar totalt ca 5-8 minuter att grädda i stekpannan.
Det blir två bröd av denna sats.
1 msk smör
1 1/4 dl vetemjöl (ta 1 dl först)
1 krm bakpulver
1/2 krm salt
1/2 dl filmjölk eller mjölk
Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en deg.
Dela degen i ca 2 bitar.
Platta degbitarna till rundlar, ca ¾ cm tjocka.
Värm upp en stekpanna i gjutjärn på medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 2-4 min per sida. Anpassa värmen så att brödet inte bränns. Jag hade lock på.