Kvällsgott eller frukost

upp-och-ned-smörgås

Av baguett kan man göra ljuvliga små varma mackor upp och ned i teflonpanna. Det går snabbt, blir nästan inget os och baguetten behöver inte vara pinfärsk!

Skär baguetten i cm-stora skivor, bred på smör och lägg på lagrad ost och lägg dem upp och ned i stekpannan på ganska hög värme. Klart på nån minut.

varm macka Enklast tänkbara och väldigt gott!

Krabbelurer

Krabbelurer

3/4 dl socker

2 1/4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1/2 tsk vaniljsocker (eller 1 krm kardemumma)

1 1/4 dl mjölk

1 ägg

1 msk smör + 1 msk olja

Gör så här:

Blanda socker, mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en plastpåse.

Häll i mjölken och ägget och knyt ihop påsen och skaka ordentligt.

Klipp ett litet hål i ett av nedre hörnen på påsen och kläm ut smet i smörad eller oljad stekpanna. Stek plättarna gyllene.

Sylt och grädde till (ha lite socker i grädde, grädde utan socker är beskt). Sylt och vaniljvisp är också gott till.

Stekpannebröd

stekpannebröd

Bröden tar totalt ca 5-8 minuter att grädda i stekpannan.

Det blir två bröd av denna sats.

1 msk smör

1 1/4 dl vetemjöl (ta 1 dl först)

1 krm bakpulver

1/2 krm salt

1/2 dl filmjölk eller mjölk

Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna. Tillsätt filmjölken och blanda ihop allt till en deg.

Dela degen i ca 2 bitar.

Platta degbitarna till rundlar, ca ¾ cm tjocka.

Värm upp en stekpanna i gjutjärn på medelvärme. Pudra lite vetemjöl i stekpanna (det ska inte vara något fett i den). Vänd brödet när det får bruna fläckar, ca 2-4 min per sida. Anpassa värmen så att brödet inte bränns. Jag hade lock på.